Både Dekkene Og Bilen Ditt Skal Være Miljøvennlige

Etter å ha investert i en hybrid- eller elbil kan du kanskje tro at du har gjort alt som trengs for miljøet. Dette er imidlertid ikke tilfelle. I tillegg til å velge en miljøvennlig bil, må du også velge dekk som er like miljøvennlige. Det er et par ting du må sørge for når du velger bildekk, det vil si at de har lav rullemotstand, som dekk med lav motstand som kan øke avstanden bilen ferdes på på en enkelt ladning og dermed redusere miljøbelastningen. Dekkslitasjen vil også være lavere, slik at de varer lenger, og gjør erstatningen sjeldnere, noe som reduserer mengden dekkavfall som skapes.

Rullemotstanden finner du på EUs dekkmerke, som gjør sammenligning av dekk enkelt. Dette er en fin måte å sammenligne sommerdekk mellom forskjellige merker. I tillegg til å finne ut hvordan dekkene rangerer på drivstoffeffektivitet, kan du også sammenligne på vått grep og dekkstøy. Så bra som dette er for sommerdekk og til en viss grad også for allværsdekk, er det egentlig ikke en god indikator for vinterdekk ettersom ytelsestestene utføres utenfor dekkens normale driftsforhold. En riktig test ville være å gjøre det ved temperaturer under null og i stedet for å måle vått grep i stedet se på snø og eller isgrep.

Det er også viktig å vite hva dekkene er laget av og hvordan produksjonsprosessen utføres. Forsøk å sørge for at dekkene er miljøvennlige og at dekkbedriftene bare bruker rensede lave aromatiske oljer i dekkproduksjonen, og at det ikke brukes giftige eller kreftfremkallende kjemikalier i det hele tatt. Produksjonsprosessen skal være så miljøvennlig som mulig, og også resirkulering av dekk etter bruk. Dette krever at en stor del av dekkene kan gjenvinnes og gjenbrukes.

De har miljøvennlige dekk spesielt anbefalt for hybrid- eller elbiler. Opprinnelig ble dekkene med lav rullemotstand laget spesielt for hybrid- og elbiler, men nå er det noen dager forbrukeren blir mer økologisk, og de fleste dekkbedrifter prøver å redusere rullemotstanden i dekkene. Dette gjøres ved å produsere dekk som optimaliserer slitebanedesignen som reduserer dekkens rullemotstand.

En ting å huske på er å alltid holde dekkene dine ordentlig oppblåst, da dette også sparer drivstoff ved å senke rullemotstanden. Lavt dekktrykk øker rullemotstanden, så du ikke ønsker å kjøpe dekk med lav rullemotstand og deretter øke det bare fordi du ikke sjekket dekktrykket. Du bør derfor sjekke dekktrykket med jevne mellomrom og også sjekke slitedybden slik at du vet når dekkene er utslitte og må byttes ut med et nytt sett. Dekkens rotasjon forlenger dekkets levetid og bør gjøres når forskjellen i slitasje er mer enn 2-3 mm.

For mer informasjon om valg av dekk til en hybrid- eller elbil, besøk www.nokiantyres.no